Vakuumtak.jpg

Snabb installation och snabb byggprocess

Protan vakuumtak är ett unikt system som inte kräver användning av fästelement på takytan. I praktiken hjälper vind till att suga takbeläggningen ordentligt mot takkonstruktionen. Den är särskilt lämplig för rehabilitering av stora takytor.

arrow_downward

Protan Vakuumtak

När vakuumtaket utsätts för vindkrafter skapas ett undertryck i skiktet mellan takbeläggningen och ett lufttätt och bärande underlag. Detta gör vårt vakuumtak lämpligt för områden med svåra väderförhållanden.

Takbeläggningen monteras i remsor på två eller fyra meters bredd och ansluts lufttätt mot takavslut och runt genomföringar. Detta eliminerar behovet av fästelement på själva takytan, vilket i sin tur förhindrar punktering av ångspärren.

Snabba framsteg

Protan vakuumtak säkerställer snabba framsteg och en snabb byggprocess. Lösningen har få fogar och passar perfekt där det ställs höga krav på lufttäthet, som i passivhus.

Vårt vakuumtaksystem är även idealiskt i byggnader med hög luftfuktighet som simheller, bryggerier etc. Om det uppstår instängd fukt i takkonstruktionen hjälper vakuumtaket till att ventilera ut detta.

Inget ljud under installationen

Borrljud kan vara ett problem vid rehabilitering av ett tak. Installation av Protan vakuumtak skapar inget buller och kommer att vara en stor fördel för de som befinner sig i olika byggnader som kontorsbyggnader, sjukhus, skolor och andra institutioner.

Så här fungerar det

Flera miljoner kvadratmeter Protan vakuumtak har installerats över hela Europa. Vi använder vår omfattande kunskap och erfarenhet för att designa en idealisk lösning för våra kunder. Vakuumtak lämpar sig både för nybyggnation och för rehabilitering av tak. Lösningen kräver ett tätt lager i underkonstruktionen. Den kan därför vara väl lämpad för rehabilitering där befintlig takbeläggning och infästningar bedöms vara i gott skick.

Beroende på underlag används Protan SE eller Protan EX som takbeläggning i vakuumtaklösningen. Vakuumventiler installeras på taket för att dränera ut övertrycket som skapas mellan takbeläggningen och det lufttäta underlaget. Ventilerna placeras på de ställen på taket där undertrycket är som störst, gärna i hörn- och kantzoner.